Meet the Asteroidians: Antti Ahti, ohjelmistokehittäjä, IT-alalla vuodesta 2005

Asteroid rakentaa inspiroivaa työpaikkaa kokeneille ohjelmistosuunnittelijoille ja auttaa yrityksiä sekä yhteiskuntaa onnistumaan digitaalisten palveluiden kehityksessä. Jokainen asteroidilainen on myös yrityksen osakas. Tämä blogisarja esittelee heidät yksi kerrallaan.

 
 

Hei Antti! Olet ollut mukana Asteroidilla aivan alusta asti, mutta kysytään ensin peruskysymys: mistä olet kotoisin?

Olen syntynyt ja kasvanut Helsingissä. Opiskeluaikoina olen asunut muutaman vuoden Espoossa, mutta palannut Helsinkiin. Välissä olen asunut Hong Kongissa puolisen vuotta tehden sieltä etätöitä silloiselle työnantajalle Suomeen. Nykyään asun puolisoni ja pienen vauvamme kanssa Helsingissä.

Miten kiinnostuit tietotekniikasta?

Meillä on ollut kotona tietokone niin kauan kuin muistan. Olen varmaan alkanut käyttämään tietokonetta, kun olen oppinut lukemaan ja kirjoittamaan noin 7-vuotiaana. Isäni näytti joskus miten QBasicilla tehdään ohjelma, joka osaa arpoa lottonumerot. Se oli aivan ihmeellistä. Pikkuhiljaa aloin opetella itse ohjelmointia ja yläasteaikana oli jo selvää, että urani tulee suuntautumaan tälle alalle.

Se oli myös 90-luvun loppua ja parhaan tai pahimman, miten sen nyt ottaa, dotcom-buumin aikaa, joten ei ollut hirveän vaikea valita, mitä alan tehdä. Lukion jälkeen hakeuduin silloiselle TKK:lle opiskelemaan tietotekniikkaa.

Olit tosiaan ensimmäisiä, jonka perustajat Mika ja Eero palkkasivat Asteroidille. Miten hieman pienempi IT-konsulttitalo on sopinut sinulle?

Asteroid ei ole tosiaan liian iso, meitä on tällä hetkellä noin 30. Pienehkö yhteisö sopii itselleni paremmin kuin satojen ihmisten organisaatio. Ainakin tällä hetkellä Asteroidilla on tavoite kasvaa maksimissaan alle sadan ihmisen yritykseksi.

Pienemmässä organisaatiossa kasvot ovat tuttuja ja pysyvät jopa mielessä. Lisäksi toimintatapa osakasmalleineen on Asteroidilla aidosti työntekijälähtöinen ja mahdollistaa vaikuttamisen käytöntöihin, esimerkkinä vaikkapa työntekijöiden äänestämä kuuden viikon vuosiloma. 

Asteroidin erottaa monista muista yrityksistä myös se, että olemme asiantuntijoidemme tasa-arvoisesti yhteisomistama yritys. Tässä mallissa on pysyvän työsuhteen tuoma turva, mutta kuitenkin parempi kompensaatio kuin perinteisissä konsulttifirmoissa.

Kulkemassa Fuerteventuran karuissa maisemissa

Milloin aloitit IT-alalla ja harkitsitko muita aloja koskaan?

Aloitin IT-hommat jo vuonna 2005 osa-aikaisesti opiskeluiden ohessa. Vuodesta 2009 olen ollut täysipäiväisesti töissä tällä alalla. Minulle on jo yläasteikäisestä ollut selvää, että haluan tehdä IT:n parissa töitä.

Mitkä ovat erityisosaamisalueesi?

Eniten kiinnostaa fullstack-kehitys sekä erityisesti natiivien pilvipalveluiden hyödyntäminen. Esimerkiksi AWS:llä on yli 200 palvelua, joten on aika harvoja tapauksia, joissa tekniset ratkaisut pitäisi koodata itse ihan nollasta. Ei kannata käyttää resursseja pyörän uudelleenkeksimiseen.

Tämänhetkisessä projektissani on käytössä React, Next.js, Go, GraphQL, Lambda, DynamoDB, RDS ja ainakin tusina muuta.

Miten perehdyt uuden asiakkaan liiketoimintaan?

Hyvä kysymys, koska tämä työ ei ole vain koodausta, vaan on hyvä tuntea ja ymmärtää yrityksen bisnespuolta, jotta voi auttaa parhaiten myös teknologia-asioissa.

Harvoin on sellaista asiakasta, jonka alasta ei olisi jo jonkinlaista ennakkotietoa. Yrityksillä on yleensä hyvin jo olemassa olevaa materiaalia, johon voi tutustua. Liiketoiminnan yksityiskohdat tulevat tutuksi kuitenkin ensisijaisesti kysymällä, kommunikoimalla ja tekemällä.

Vaellus Kevon kanjonilla, Utsjoella

Mitä neuvoja antaisit aloitteleville IT-konsulteille?

Ohjelmistokehityksessä ei ole oleellista ohjelmointikieli tai jokin tietty teknologia. Kyse on ratkaisujen löytämisestä ongelmiin. Konsultin työssä vaikeimmat haasteet eivät yleensä ole teknisiä, vaan liittyvät asiakkaan tarpeiden ymmärtämiseen ja kartoittamiseen. Toki tämän jälkeen tarvitaan myös tietotaitoa valita sopiva teknologinen toteutustapa.

Konsultin työ vaatii myös mukautumiskykyä, sillä projektit saattavat vaihdella suuresti. Saatat esimerkiksi hypätä pankkimaailmasta peliteollisuuteen aivan eri teknologioihin.

Jotta pysyt ajan hermolla, mitä tietolähteitä seuraat?

Seuraan Hacker Newsia, Koodiklinikan Slackia, erilaisia uutiskirjeitä kuten JavaScript Weekly ja Programmer Weekly, sekä kuuntelen Koodarikuiskaaja-podcastia.

Millainen olisi unelmaprojektisi?

Tärkeintä on mukava tiimi ja hyvä meininki. Lisäksi viihdyn hyvin, jos asiakkaalla on vahva motivaatio digitaalisten palveluiden kehittämiseen sekä sisäinen kulttuuri, joka tukee tätä. Jos toimialoja miettii, vihreän energian yritykset kiinnostavat minua erityisesti ja olisi hienoa päästä edistämään niiden liiketoimintaa oman työn kautta.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Viime aikoina olen lähinnä hoitanut vauvaa “vapaa-ajallani”, mutta muuten tykkään vaeltamisesta, skeittauksesta, lumilautailusta ja kitaransoitosta.

Kitaransoitosta tuleekin mieleeni: missä bändissä haluaisit soittaa kitaraa, jos voisit?

Metallica. Ehdottomasti. Parin kuukauden päästä olen menossa heidän keikalle täällä Helsingissä.

 

Tässä blogisarjassa kysymme asteroidilaisilta, millainen haastateltava on kollegana.

 

Iikka Winter: Millainen tyyppi Antti on?

Antin kanssa olemme tuttuja jo kymmenen vuoden takaa. Antti ei ole äänekkäin tyyppi, mutta kun hän puhuu, on se pelkkää asiaa.

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Asteroidin kumppanin kanssa.

 
Previous
Previous

Asteroid in the media spotlight!

Next
Next

Meet the Asteroidians: Mika Tuoma, Asteroid CEO & Co-Founder, 20 years in tech